söndag 4 september 2016

Storöring fiske i Finnmark



Det ljusgröna kuperade landskapet som mötte oss när vi kom tillsammans med den evigt lysande solen som höll oss vakna natten lång ändrades snabbt. Hösten kom med besked tidigare än någonsin och träden skiftade färg och de små björkskogarna lyste med sin klara brandgula färg när solen trängde igenom de mörka molnen på himlen. Laxfisket var trögt och varierande, ett par landade laxar i sällskapet men för mig blev det noll landade på ca 6 dagar i älven. Vädret var blåsigt med mycket regn och nätterna kalla.....
Lxi 12,9`#8/9 6 delat


Jag har efter denna tur insett att fjället och öringfisket är mitt rätta element.

Det blev två fjällvandringar en kortare och en längre med en övernattning. Den längre turen sträckte sig 7km ut på fjället i kuperad terräng med många branta stigningar, där vi var farligt nära att få avbryta och slå läger innan vi var framme. Vandringen blev under en period väldigt tuff för en av oss i gänget, (Tips: Drick inte för mycket dagen innan du ska ut på fjället). Efter ett välbehövligt stop med vila och energi intag tog vi oss fram till den tänkta lägerplatsen. Vi vet ju att man aldrig ska räkna med att få fisk till maten men vi tog en chansning, en chansning som var nära att gå fel. Fisket var trögt och det var precis vi fick ihop tre små fiskar till middagen. Det soliga vädret slog om och regnet drog in över de spegelblanka sjöarna. Det så fridfulla fisket gjorde en helomvändning och det planerade morgonfisket dagen där på uteblev. Vinden slog mot tältkåtans sidor och regnet piskade på likt en kulspruta. Det blev en timmes fiske efter frukost utan resultat innan vi var tvungna att återvända till upphämtningsplatsen på stranden. Sammanfattningsvis så blev det en tuff lärorik vandring i ett fantastiskt landskap men med ett trögt fiske.



Ett par dagar senare var det dags igen och nu gick det bättre totalt sett 12 fiskar landade på 4 pers och 6 av dem av mig. 2 öringar på 63cm, 3 på runt 50cm och en fisk runt kilot, ett fantastiskt fiske med andra ord. Oförtyngd haröra på klass 5 Fario CRS gjorde fighterna riktigt härliga, fisken var pigg och i utmärkt kondition där flera av fiskarna drog backing trots hårt ställd broms.