tisdag 15 april 2014

En dag längs Ekdala ström (Camp mayfly)


Idag var det dags för en tur till Ekdala ström som ligger ungefär 2 mil utanför Hörby, alltså mitt i Skåne. De har  en nygrävd strömsträcka med i satt regnbåge. Ekdala som drivs av Camp Mayfly som sedan tidigare har två relativt stora dammar men i höstas blev även den nya strömmen färdigställd. Ström håller regnbåge på mellan 1.5 kg till 5 kg med god kvalité.

Med stora förväntningar och en nybliven flugfiskare med oss rullade bilen in på parkering där Tommy (ägare) trevligt tog emot oss. Han visade oss hela sträckan och gav några småtips innan han försvann. 

Hampus Wingren som är en glad hörbybo som precis börjat med flugfisket följde med oss idag, med hopp om att få sin livs första fisk på fluga!

Efter att Tommy lämnat oss var det dags att påbörja dagens fiske. Eftersom det var ganska kyligt i luften och även i vattnet började alla tre med varsin streamer i änden av tafsen. Vi misstänkte att fisken stod djupt. Det tog inte lång tid innan man kunde skymta fisk lite här och var, mycket tack vara det fantastiska vädret. Efter inte alls lång tid såg Oscar en fisk som han började kasta på. Och visst skulle den ta! Dock var han aningen stel i mothugg och fisken slet sig loss! 

Vi fiskade på och missade ett par fina fiskar innan Hampus krokade och landade sin livs första flugfångade fisk. Den kämpade och rusade på bra innan han till sist kunde få in den mot kanten där Oscar stod med peangen och krokade av den. Därefter var det Oscars tur att landa sin första båge för dagen. Fisken stod djupt och överraskade genom att ta flugan mycket försiktigt. Flugan för dagen visade sig vara  en orange streamer, kanske inte det roligaste att fiska med, men en dag som denna så verkade det vara i stort sätt det ända receptet till framgång.
Oscar med en fin båge

Hampus drillar båge med assistans av Oscar
Dagen gick och även Robin kom in i matchen och landade en fin fisk på en, hör och häpna röd streamer, efter att gett bort sina ända orangea. Därefter var det lunch dags. Eftersom vi varken hade kol eller ved så fick det bli vad torra grenar vi kunde hitta runt om oss (inte det lättaste efter en hel dags regn) att få fyr på. När vi väl fått fyr med tändstål och grejor(tändare hade vi såklart inte med oss;) ) och precis skulle till att börja grilla så upptäcker vi nästa miss, korvbröden. Jag nämner inga namn men en av oss hade glömt både korvbröd, mackor och sin dricka på köksbordet där hemma. Jo..då.. så atte, vi kunde iallafall känna oss nöjda med att vi fått eld, så att vi slapp äta råa korvar, brödet är ju trots allt mest en praktisk lösning för att man ska slippa hålla den varma korven i fingrarna. Detta löste vi på annat sätt och när alla var mätta och belåtna var vi redo för mer fiske.
Utan bröd så får man ta vad man har...

Vi provade även ett par kasst uppe i en av dammar där Oscar lyckades krocka ännu en fin båge. Den mesta tiden lade vi dock vid den nygrävda strömsträckan. 

Vi fiskade på och landade ett par fiskar till där efter. De flesta bjöd upp till en bra kamp, några sightkasstade vi på och några tog när vi blindfiskade. Vi vågar knappt tänka på hur många vi hade kunnat landa om vi inte tappat och missat så många. Gissningsvis runt 12 st sammanlagt, men sånt är fisket, vissa dagar krokar man varenda en och andra inte.

Sammanfattningsvis så blev dagen mycket lyckad och dagens viktigaste huvudmål att Hampus skulle få sin första fisk på fluga uppfylldes utan problem, vilket vi är mycket glada över.

Skitfiske på er alla// Raintroutfly