torsdag 3 april 2014

Nybörjarserie #2


I "Del 1" fick ni lära er om de olika delarna av utrustningen och nu ska vi gå igenom lite mer om vilka klasser och vad som krävs av utrustningen till olika sorters fiske som ni har tänkt er att bedriva. Generellt sätt kan man säga att klasserna #5 och #6 är allround och funkar till de flesta typer av fiske, men innan ni köper spö så ska ni absolut fundera över vad ni främst kommer att fiska efter. Vet du att du kommer fiska mycket gädda exempelvis så ska du ju inte köpa ett #6 utan ett spö med högre klass. Kika här under så får du lite bättre uppfattning om de olika arterna och vilken klass som krävs till ditt fiske.

Regnbåge:
Regnbågen är den absolut vanligaste sportfisken i de svenska "Put and take" dammarna som många underskattar på grund av fiskens bristande kvalité och storlek i en del vatten. Man ska dock inte sticka under stolen med att det finns en hel del ställen i Sverige som Regnbågen håller mycket hög kvalité på fenor, form, kondition och vikt. Överlag så tycker vi dock att de flesta put and take vatten försöker och vill ha fina fiskar, så förhoppnings vis kommer kvalitén öka ännu mer fram över.

I de Svenska vattnen brukar Regnbågarna normalt ligga mellan 0,7-4 kg men såklart finns där både mindre och större också.

Utrustningen: som krävs för regnbågsfiske i de svenska vattnen är normalt sätt ett klass 5 eller klass 6 spö som är flugfiskets "Allround" klass som funkar till det mesta. Vill man där emot få lite mer "feeling", känsla i fisket så kan man gå ända ner till ett klass 3 spö som vi ofta fiskar med även på båge upp mot 4-5 kg. Rullen har oftast ingen större avgörande roll när man fiskar regnbåge här hemma, men vi rekommenderar att man har en rulle som är storleksmässigt anpassad till spöet och med en fungerande broms. I 99 % av fallen använder vi oss av en ren flytlina och varierar istället tyngden på flugan och längden på tafsen för att variera fiskedjupet.---->

Spö: Klass 3-6 (#3-#6) Längd: 7-9 fot

Rulle: Storleksmässigt rätt till spöet (Ex: Till ett klass 6 spö så ska man ha en 5-6 rulle), fungerande broms.

Lina: Samma klass på linan som du har på spöet (Obs: Provkasta gärna linan med det spö du har, ibland kan man behöva gå upp en linklass över spöets klass för att få bästa resultat), flytlina är mest allround men man kan även använda sig av intermediet eller en ren sjunklina (lite beroende på var och hur man vill fiska) Vi använder till 99 % ren flytlina.

Öring:
En av de absolut populäraste sportfiskarna runt om i hela världen. Öringen är både vacker och stark, den utstrålar självsäkerhet och bjuder ofta upp till en riktig fight. Öringen finns i många olika skepnader då den har anpassat sig till olika vatten och förhållande, allt från små bäckar, stora mörka sjöar till kristallklara fjällvatten. Oavsett skepnad så är det alltid ett nöje att försöka lura de till att ta flugan. Öringens storlek kan i stort sätt variera från små yngel i bäckarna till stora bestar på flera kilo i sjöar, hav och älvar.

Utrustning: Här varierar utrustningen allt mellan små, lätta bäckspö på 6-7,6 fot till tyngre havsöringspö ända upp till klass 7-9 på 9-10 fot.

Till bäckfiske rekommenderar vi ett spö i klasserna 1-3 och endast 6-7,6 fot långt. En flyt, presentationslina med en lätt rulle som mest används som linförvarare.

Ett allround spö som funkar i lite större strömmande vatten, sjöar osv är en klass 5 eller 6. En flyt eller intermediat lina och en bra rulle med jämn och bra broms. Ofta försöker vi fiska med så låg klass som möjligt för att få bättre känsla.

Till havsöringfisket då det ofta kan blåsa en del krävs det ett lite styvare spö i klasserna 7-9 och 9-10 fot långt. En flyt eller intermediat lina som gärna får vara gjord för just saltvatten(Fiskar oftast med intermediat på kusten). Rullen ska helst vara saltvatten beständig, med jämn och bra broms.

Spö: Klass 1-9 (#1-#9) Längd: 6-10 fot

Rulle: Storleksmässigt rätt till spöet, fungerande broms.

Lina: Samma klass på linan som du har på spöet (Obs: Provkasta gärna linan med det spö du har, ibland kan man behöva gå upp en linklass över spöets för att få bästa resultat), Intermediat eller flyt. (Funkar även med sjunklina)

Harr:
Harren är en otroligt rolig fisk som gärna plockar torrt. Den är lätt att känna igen pågrund av sin stora ryggfena som den utnyttjar bra i strömmarna. Fiskarna känns urstarka när de fäller upp "seglet" och ställer sig i strömmen, här gäller det som flugfiskare att inte förhasta sig och börja dra då fisken ofta är så pass stark så att den ibland vinner den kampen. Harren lever i både sjöar och strömmande vatten.

Utrustning: Harren är vanligast i strömmande vatten och utrustning bör ampassas efter vattnets storlek. Är det ett större vatten så rekommenderar vi ett klass 5 eller klass 6 spö för att kunna styra flugan i vattnet och även sätta lite press på fisken. Är det ett mindre vatten så funkar det med ett lättare spö från klass 3 och uppåt.

Längden på spöet bör vara från 7-9 fot och som vanligt ska linan anpassas efter spöets klassning. Rullen ska ha en bra broms och storleken ska anpassas till spöklassen.

Spö: Klass 3-6 (#3-#6) Längd: 7-9 fot

Rulle: Storleksmässigt rätt till spöet, en bra och jämn broms.

Lina: Samma klass på linan som du har på spöet (Obs: Provkasta gärna linan med det spö du har, ibland kan man behöva gå upp en linklass över spöets för att få bästa resultat). Vi rekommenderar flytlina för att snabbt kunna ändra mellan torrflugfiske och nymf fiske, vill man komma ner djupare så använder vi oss istället av tyngre nymfer och ibland även någon blytyngd.

Gädda:
Som ni säkert vet eller hört talas om är fiskarter som öring, harr, regnbåge och lax vanliga fiskar att fiska efter med flugspö. Gäddan har alltid varit en fisk som man fiskat med spinn, wobblers eller skeddrag. Men på senare tid har man utvecklat flugspön som är anpassade till gäddfiske. Det är verkligen en underskattad flugfisk då den både är stark och vacker. En annan sak som är väldigt bra med gäddan är att den finns i princip alla svenska sjöar. Alltså den är väldigt lättillgänglig. Huggen från gäddan är oftast brutala och det är ingen tvekan om att gäddan har tagit flugan.

Spö: Klass 7-10 (#7-#10) är att rekommendera. Man använder inte högklassiga spön på grund av fisken utan flugorna. Gäddflugorna blir väldigt tunga när de blivit blöta. Fiskar man med mindre gäddflugor kan man gå ner på en klass 5:a. Längd: 9 fot

Rulle: Vid det här fisket rekommenderas en storspolig rulle som är storleksmässigt rätt till spöet tillsammans med en bra och jämn broms.

Lina: Här skiljer sig linorna ganska mycket i jämförelse med vanligt kust fiske efter havsöring. När du fiskar med de tunga gäddflugorna behöver du en lina som lägger ut mycket energi direkt till flugan. Där finns en del linor på marknaden som är till för just gäddflugfiske.