fredag 22 februari 2013

Veckans tips

Vecka 8

Tänk dig att det är en varm kväll i slutet av augusti. Du beslutar dig för att ta ditt flugspö och gå ner till närmsta å. När du kommer ner ser du att det kläcker en massa sländor som fisken går och plockar konstant. Problemet är bara det att du är osäker på hur du ska presentera torrflugan på bästa sätt.
I denna vecka ska vi förklara just precis detta.
Det är som vi tidigare gått igenom väldigt viktigt att inte skrämma fisken. När du valt ut ett flugmönster du tror på så är det bara att sätta dig i en bra position. Om det är möjligt så är det oftast enklast att kasta snett uppströms mot fisken, undvik att lägga själva fluglinan rakt över fisken om det är möjligt. Flugan kastas snett uppströms ca 1-2m ovan fisken och får därefter driva med strömmen in över fisken. Detta upprepas med försiktighet ett par gånger, skulle det vara så att fisken inte väljer att ta din fluga så byta tills det att du hittar rätt.
Oftast står fisken väldigt dumt till, kanske under en gren bakom en stor sten eller liknande det är då, du som flugfiskare ställs på prov. Det som oftast blir problematiskt i en sådan situation är att flugan måste landa i rätt ström och driva in under grenen mot fisken utan att ”dragga”. Draggar flugan upplever fisken det som onaturlig föda och kommer då inte att anstränga sig för att plocka den.
För att kunna fiska av större områden även med torrfluga precis som man ibland gör med nymf gäller ungefär samma principer.
Kastet görs snett uppströms och får sedan driva mot dig och förbi dig, det är viktigt att du ”mendar” linan uppåt så att flugan driver först och då inte påverkas så mycket av fluglinan. Se hela tiden till att du har koll på flugan och inte för mycket slaklina, ta in lina i samma hastighet som flugan driver mot dig. Detta så att du känner att du har kontakt med flugan om det blir läge för ett mothugg. Uppströms torrfluge fiske skulle jag säga påminner till viss del om Czech nymf tekniken.
Torrfluge fiske är i de flesta situationer inte det lättaste och det ställs höga krav på presentation av flugan. Om vi nu ska sammanfatta detta i några punkter att tänka på när vi ska lägga ut flugan så är det följande:
·         Håll lågprofil och skräm inte fisken.
·         Hitta en bra position och planera hur driften ska bli.
·         Prio ett för att fisken ska vilja ta flugan är att flugan efterliknar en riktig insekts beteende, alltså att flugan inte draggar onaturligt i strömmen.
·         Försök se vad det är fisken äter och använd dig av en liknande fluga.