fredag 2 oktober 2015

Svårflörtade regnbågar i Ekemölla!


Morgonen var tidig. Robin hämtade upp Oscar redan vid 5- snåret i förhoppningar om en riktigt lyckad dag. Efter att förra årets trip hit hade vi skyhöga förväntningar. Både på regnbågar i toppkvalité och fina öringar. Sightfiske i klart vatten och trevliga människor. Vädret såg lovande ut även om mörkret knappt släppt sitt grepp om natten.

När vi anlände till Ekemölla Sportfiske möttes vi inte bara av morgonpigga fiskegäster utan också av Ulf Heintze. En man vi träffat flera gånger tidigare vid olika fiskeplatser men har en speciell anknytning till just Ekemölla. Kaffet hälldes upp och några mackor slank ner. Vi var redo att påbörja dagens fiske!
Vacker öring



Eftersom vi båda tycker sightfiske är roligt och intressant var vi högst intresserade av Lillsjön, men eftersom solen ännu inte riktigt tittat fram gav vi oss istället upp mot ö-sjön. En spännande sjö där det kryllar av öring. Vakandet satte igång nästan direkt. Vi som båda laddat våra spön med varsin nymf blev ganska förvånade och fick tankarna på att byta taktik. Oscar var först ut att prova fisket i ytan. Med en buzzer som låg strax i ytan hoppades han på en reaktion. Han valde ut ett vak och la flugan precis ovanför vaket. Morgonen kunde knappast ha börjat bättre då öringen utan tvekan gick upp mot Oscars fluga och slukade den. Tyvärr var det en av de mindre öringarna i Ö-sjön men ändå väldigt fin. Efter några snabba bilder simmade den piggt iväg!
Lillsjön
När solen sedan tittade fram gick vi för att reka runt Lillsjön, och fisk var där, överallt. Precis som i fjol kryllade Lillsjön av grymt fina regnbågar. Princip kopior av vilda regnbågar. Vi snörade på varsin nymf likt förra året. Men det skulle visa sig att bågarna var tusen gånger mer svårflörtade än senast. Det började bra, efter bara en stunds fiske hade Oscar lyckats få två till hugg som han sedan tappat och även Robin en, men även den gick lös. Det kändes som att denna dag skulle bli en enkel match, men..

Vi fiskade på och nån timme senare lyckas Oscar kroka hans minsta regnbåge i hans karriär. En 10 centimeters fisk som av fiskevärdarna påstods vara en inföding. Vi fiskade på, allt ifrån phesant tail storlek 18 till stora buskiga torrflugor. Där var helt enkelt ingen logik när det kom till den saken.
Liten vacker båge
Fisket fortsatte och vädret var kanon. En fin sensommar dag med sol och en temperatur på 17 grader. Fisket gick desto sämre. Vi vågar påstå att vi aldrig varit med om så selektiv fisk som den dagen. Vad vi än presenterade framför de ignorerade de flugan eller så blev de skrämda så fort de såg flugan. Tillslut lyckades Oscar få på en liten båge som i säg var helt fantastiskt fin, men lika fin som liten.

Fight!
Därefter var det Robins tur att visa att ha inte skulle gå bom. Fisken kom igång och började vaka. Vi provade allt i asken flera gånger om. Inget intresse från fisken. Men så helt plötsligt kallar Robin. Fisk! Att en buse-fluga skulle lura upp en av de tröga bågarna var det ingen av oss som egentligen trodde! Men så var nu läget! Fisken bjöd upp till en fin kamp men Robin vann fighten och kunde sedan landas fint. En slank kanonfin båge som såg ut att ha gått i systemet länge!
Bågen landades fint!

Efter den fisken försökte vi en stund till men vi får väl erkänna att fisken delvis vann över oss då vi körde hemåt med bara ett par fiskar landade. Trotts detta var vi nöjda. Ekemölla är något speciellt. Det är inte många vatten som håller den kvalitén på fisken och även om vi inte lurade upp några av de större modellerna finns de där. Och att kunna sightfiska över en hel damm finns det inte heller många vatten som kan erbjuda.
I det stora hela var vi nöjda även den här gången och hoppas naturligtvis på återseende!

Vacker