fredag 16 maj 2014

Nybörjarserie #7 (Flugbindningsredskap/-material)



Vill du ge dig in i flugbindarträsket och binda dina egna flugor, så kommer vi här gå igenom de absolut viktigaste redskapen och materialen du behöver för att kunna börja binda några enkla mönster.

Bindstäd: Något som är ett måste för att börja binda flugor är ett bindstäd. I bindstädet kan man enkelt fästa fast och lossa kroken när man börjar och slutar binda. Det finns en hel uppsjö av olika bindstäd allt från 60 kr upp till 4-5000 kr, det säger sig själv att ett lite dyrare bindstäd håller högre kvalité i både funktion och material. Men för er som tänkt börja binda och letar efter ett okej städ så välj inte de allra billigaste lägg er någon prisklass högre men det är absolut inte nödvändigt att lägga pengar på ett dyrt städ till en början.

Krokar: Det finns massa olika sorters korkar och varje krok har sina unika egenskaper. Krokarna skiljer sig bland annat i tjocklek på godset/tråden, längd på krokskaftet, rakt kroköga eller nerböjt kroköga, stor eller liten krokböj, böjda krokskaft på flera olika sätt för att lättare kunna imitera olika insekter, olika tyngd och färg nyanser på kroken. En sorts krok finns även i flera olika storlek. Ju större storlek(siffra/size på kroken) desto mindre är koken. En storlek 16 krok är mindre än en storlek 8 (klassisk streamer krok storlek).

Det är inte lätt för er som vill börja binda att hitta rätt sorts krokar till de flugor ni vill binda.
Ett tips är att läsa på de olika sorternas krokar och oftast står det (Ex: En traditionell streamerkrok med ett tjockare gods som passar perfekt till ....osv) Vilka storlekar man ska välja varierar sig från kroktillverkare till kroktillverkare, det är alltså inte självklart att en stl: 12 B100 kamasan är exakt lika stor som en stl: 12 CZ Partridge. Men till en början så är storleken på flugan mindre viktig, det viktigaste är att man lär sig binda. Normalt sätt så brukar man binda streamers på stl: 6-10, nymfer på stl: 12-18 och torrflugor på stl: 12-22.

Bindtrådshållare: Ett redskap som man måste ha för att kunna binda snygga och jämna flugor, hållaren håller fast trådrullen.

Bindtråd: Detta är grunden för din fluga, det är med bindtråden du fäster fast de övriga materialen med och även denna du avslutar hela flugan med.

Sax: En liten sax för att klippa till de olika materialen med och även klippa av bindtråden ända in till krokögat när du är färdig. En spetsig liten nagelsax funkar utmärkt, bara den är vass nog i spetsen.

Material: Det finns en hel uppsjö av olika bindmaterial allt från naturliga till syntetiska material.

Dubbing är ett mycket användbart material som finns i alla tänkbara färger och utföranden med olika egenskaper och fördelar. Det finns som både naturligt hår som är klippt fint från ex. Kanin, hare, säl, mullvad m.fl. Det finns som vi nämde även massor av syntetiska dubbing varianter. Det är bara att prova sig fram och välja och vraka i det enorma utbudet.

Antron garn är ett slags garn som vi själva, bland annat använder till att fläta kroppar på czech nymfer med. Det är ett mycket användbart material för allt från laxflugor till puppor.

Chenille är ett välkänt material som mestadels används till streamerkroppar och andra större flugor.

Foam, det behövs väll ingen närmare beskrivning mer än att det är ett mycket effektivt material när man vill få flugorna att flyta oavsett förhållande

Här kommer lite andra användbara fjädrar som kan användas till lite av varje:
CDC - Cul De Canard
Marabou
Fasan
Påfågel
Rapphöna
Tips när du köper nackar för att använda som hackel på exempelvis torrflugor så köp hellre en lite dyrare bättre nacke än att köpa flera färger av en billigare. Här kommer du snabbt uppskatta kvalitet framför kvantitet. Färgerna Coachman brown och Grizzly är väldigt användbara så ska du välja en färg välj någon av dessa till att börja med.