måndag 7 april 2014

Så vet du om det är en raga/besa eller en blank havsöring!

Alla som är med i något socialt forum där fiske diskuteras, kan omöjligt undgått diskussionen runt havsöringen. Alla dessa otaliga bilder av upplockade havsöringar som ännu inte hunnit bli blanka efter leken. Kalla dem vad ni vill besa, raga, kelt you name it…

Så fort där kommer upp en bild på en utlektfisk som tagits upp för att bli middag, så är där ALLTID någon/några som är snabba på att påpeka just detta. Man kan då ställa sig frågan, ska allmänheten skita i vad andra gör och låta dem lära  sig av sina misstag eller ska man "trycka ner" en person som bevisligen är stolt över sin fångst? Visst man kan informera detta på ett vänligt sätt också men det ser man mycket sällan. Det kan ha varit dennes första fisk/havsöring i livet och vi alla vet att man inte är något proffs från början. Vissa tycker det är skit samma, klart att man ska får göra fel och vad gör det om en utlekt öring skulle tas upp. Andra är helt tvärt om och menar på att, har man inte de kunskaper som krävs så ska man inte fiska, osv.. osv...

Vi alla lär oss av våra misstag genom hela livet och förhoppningsvis gör man inte om samma sak en gång till. 

Många menar på att det kanske inte är moraliskt rätt att plocka upp en utlekt fisk men det är väll inte hela värden. Det simmar ett otaligt antal öringar kvar ute i vattnet så varför börja tjafsa om en sådan sak, låt personen känna sig stolt. Den har trots allt gjort något rätt när hen lyckats fånga fisken. Efter detta tror ni kanske  att vi inte bryr oss om vad personer gör eller inte gör med fisken… Så är dock inte fallet, vi kommer nu att gå igenom vår syn på saken och även hur man skiljer besorna/ragorna från de riktiga blänkarna.

Vi har inte fiskat jättemycket havsöring, men tillräckligt för att ha bildat oss en egen uppfattning om situationen och vad vi tycker är rätt eller fel. När havsöringarna lekt färdigt är de oftast mycket svagare och klenare än en månad senare då de hunnit äta upp sig igen, så av både sportsliga och praktiska skäl släpper vi alltid tillbaka fisken igen. Vi fiskar för nöjet och njutningens skull och inte för att fixa mat för kvällen, det är väldigt sällan vi överhuvudtaget plockar upp någon fisk någonstans. Men om vi gör det så är det en fisk i god kondition och lagom vikt, detta dels för att fisken smakar bäst då men även för att fisken fått kämpa med goda förutsättningar och god kondition.

Trots att vi själva inte tar upp någon fisk, så tycker vi det är helt okej att plocka upp en fin fisk med jämna mellanrum så länge beståndet tillåter det, men besorna och ragorna ska gå tillbaka så fort som möjligt och förhoppningsvis kan du en månad senare fiska på fler blanka fiskar än om flera besor/ragor bankas för en dålig middag. Vi har själva inte smakat, men har inte hört någon som gillat smaken av utlekt fisk. Därav är det inte lönt för någon att plocka upp en svag, smal och ibland skadad fisk för att smaka, låt den simma tillbaka och försök fånga den en månad senare då den hunnit komma i mycket bättre form.

Här kommer lite tips på hur du skiljer en raga/besa mot en blank...

Kännetecken för en raga/besa:

  • Mager fisk, ibland syns även benen genom skinnet
  • Stort huvud i förhållande till kroppen
  • Fjällen sitter hårt på kroppen
  • Skimrande färger, brun-lila eller svart
  • Skrapmärken efter leken under analfenan eller stjärtfenan
  • Insjunken buk och gråaktig
  • Mörka bukfenor
Riktigt fin havsöring tagen av Rickard Ljungberg!
Det är så här de ska se ut!

Kännetecken för en blank:

  • Huvud och kropp i rätt proportioner
  • Lösa fjäll på kroppen
  • Kroppen ska ha form som en torped
  • Vit och fast buk
  • Inga lekskador
  • Silver färgad