torsdag 17 april 2014

Nybörjarserie #4

Det finns en mängd olika saker som kan vara bra att ha vid flugfiske förutom den huvudsakliga utrustningen. Här kommer vi att lista lite saker som är bra att ha:

Polariserande solglasögon: Polariserande solglasögon är enligt oss en måste sak och bland det viktigaste, bortsett från flugfiske utrustningen. Det är både ur säkerhets synpunkt och för att lättare kunna se fisken i vattnet. Glasögonen är ett utmärkt skydd för ögonen när du kastar, det är lätt hänt att flugan får en oväntad rörelse genom exempelvis en kraftigare vindpust eller liknande. Polariserande solglasögon tar även bort en del reflexer och speglingar på vattenytan vilket gör att du tydligare kan se en fisken ståendes i vattnet. De ger även ett mycket bra skydd för ögonen mot UV-strålningen från solen.

Fiskeväst: En fiskeväst är utmärkt för att kunna förvara dina viktigaste fiske saker som till exempel peang, linklippare, 
flugask, torrflugemedel och liknande under din fisketur. I fiskevästen finns allt nära till hands och den sitter inte ivägen när du kastar.


Peang: Man kan jämföra peangen med en längre tång och används för att lättare kunna kroka loss fisken, oavsett var i munnen flugan sitter. Detta är en otrolig hjälp i många lägen, då flugan satt sig längre ner i fiskens mun.

Linklippare med nål: Linklipparen är ett måste verktyg som du alltid kommer att använda vid tafs och flugbyte, idag har många linklippare även en nål för att kunna ta bort eventuellt lack i krokögat. (Till en början funkar en nagelsax utan problem)

En bra flugask: Flugasken är egentligen inte så viktig, men för oss gäller det att ha koll och snabbt kunna hitta rätt fluga utan att behöva leta igenom flera askar för att hittar rätt. Det är bra om flugasken är vattentät och flyter om du skulle tappa den. Vi rekommenderar hellre en större ask än fyra små för att ha bra överblick.

Torrflugemedel: Det finns en mängd olika torrflugemedel som använd till att impregnera flugan för att öka flytförmågan. En impregnerad torrfluga flyter mycket längre och därmed kan du fiske längre innan du är tvungen att byta eller torka flugan. Det beror däremot även lite på vilket medel ni använder, olika medel kan ha olika användningsområde.

Torkpulver/Amadou: Det finns en mängd olika pulver som gör att flugan torkar och flyter högre efter att den torkats. Ofta är det pulver som man stoppar ner flugan i och skakar runt ett par gånger så att vattnet hinner sugas upp från flugan. Amadou är riktigt bra att torka speciellt CDC- flugor med men det räcker att ha något av det, så slipper man byta fluga lika ofta och speciellt efter att man fått fisk.

Vadare: Ett par vadare är ett par vattentäta byxor med robusta skor. Det finns speciellt två olika sorter, neopre och andningsvadare. Vi rekommenderar andningsvadare framför neopren då de är lättare att röra sig i och blir inte lika varma på sommaren. Detta är ett måste till en del fiske. Det viktigaste är att de är slittåliga och lätta att röra sig i.

Spöhållare till väst: En rättså onödig pryl i sig men kan underlätta när du ska kroka av fisken. Istället för att du lägger spöet på marken eller i vattnet så sätter du spöet i en hållare på bröstet.

Måttband: Ett måttband är alltid trevligt att ha med sig i sin fiskeväst. Ett alternativ är att sätta tejpmarkeringar på spöet, då kan man enkelt mäta fisken med hjälp av spöet.





"Trophy trähåv" med knutlöst nät

Håv: Kan vara bra att använda i vissa situationer för att undvika så mycket kontakt med fisken. Håven används alltså inte bara när man ska plocka upp fisken. Något som är viktigt att tänka på är att håven ska ha ett knutfritt nät så att fisken skadas så lite som möjligt.

Har ni som läser några måste prylar? Så kommentera gärna så kan vi kompletera texten efter hand som tipsen kommer in. Nästa vecka kommer vi att ta upp det mesta ni behöver känna till om vad gäller dagsländor och dess olika stadier m.m.