söndag 4 maj 2014

Nybörjarserie #6 (Extra fakta om Nattsländor)

Nattsländorna är också en av de tre stora huvudgrupperna som man brukar dela upp insekterna i. De övriga två är dagsländorna som vi gick igenom förra veckan och även landinsekterna. Det vetenskapliga namnet på nattslända är Trichoptera som kommer från grekiskan och betyder ungefär "med håriga vingar". Det finns ungefär 220 olika sorters nattsländor i Sverige och har funnits i ungefär 250 miljoner år.

Man brukar dela in larverna i frilevande och husbyggande, det finns även en tredje som lever under stenar i ett silkesliknande bo. Denna kommer vi inte gå in närmare på då just denna inte är så intressant för fisket i detta stadiet.

Det finns både ett-, två och treåriga sländor och de kan svärma dygnet runt beroende på förhållande och art. Nattsländorna finns i alla typer av vatten i hela landet och är därför en väldigt viktig föda för bland annat fiskar. Som flugfiskare imiterar vi ofta alla sländans stadier larv, puppa och imago(bevingad slända).

De husbyggande larverna lever inne i ett ”hus” som kan bestå av i stort sätt allt från grus till mjuka växter och kan ha väldigt varierande form. Huset kan bestå av bark, sand, pinnar, växter m.m. och ha former som är raka, böjda, igloformat eller bara helt asymmetrisk. Hela den ljusa bakkroppen på larven ligger skyddad inne i huset och de synliga kroppsdelarna är ofta bruna, svarta och smälter ofta ihop med skalet och omgivningen. Larven förpuppas inne i larvhuset eller i vissa fall bygger den en kokong. Larven ligger förpuppad i ungefär 2-3 veckor innan den tar sig ut och kläcks till en bevingad slända detta kan ske redan på botten eller 10-15 cm under vattenytan men också i vattenytan. Puppan använder sig av en luftbubbla innanför skalet för att stiga upp mot vattenytan. Detta gäller även för de frilevande larverna.

De frilevande larverna är ofta rovdjur som jagar sina byten eller lurpassar bakom nät. De lever precis som namnet antyder fritt i vattnet eller sittandes på stenar och krypandes längs botten. Larven är då ett idealt byte för fisken och väldigt lätt att plocka.

Vi nämnde i början att sländorna brukar kunna svärma såväl på natten som mitt på dagen det är helt beroende på förhållande och art. Honan kan lägga äggen direkt i sötvattnet med ett skyddande geléhölje, på växter i vattnet och även på strandväxter. Det brukar ta ungefär 2-3 veckor tills det att larverna kryper ur gelé klumpen och antingen lever som fria eller börjar bygga ett hus runt sig.

Det sista stadiet innan den bevingade nattsländan är puppan som vi gick igenom i slutet av stycket om de husbyggande larverna.
Efter kläckningen har vi det roligaste och intressantaste stadiet enligt många flugfiskare som älskar lugna kvällar med vakande fiskar. Imagio stadiet den bevingade nattsländan. Nattsländan flyger ut över vattnet och släpper äggen i ytfilmen. Det finns även en del som dyker ner i vattnet och lägger äggen där.

Hur du känner igen en Nattslända:
Larv(Nymf):
– En framkropp uppdelad i tre segmenterad och efter huvudet var sitt par ledade fötter. – Bakkroppen saknar fötter
– Ofta ljusfärg på den skyddade larven och en mörkare färg på den synliga delen.
– Ett hus som kan bestå av diverse olika natur material.

Puppa:
– Tunt puppskin med endast ett par utstickande ben som fungerar som åror för att puppan ska kunna ta sig fram.
– En silver/vit luftbubbla.

Imago (bevingad slända):
- Ljusbrun till svart färg
- Mönstrad eller omönstrad
- Fyra vingar, två håriga framvingar och två mindre håriga mer genomskinliga bakvingar.
- Långa antenner
- Bakåt liggande vingar som formar ett tak över nattsländans kropp när den sitter stilla.

Det finns så många olika arter ca 220st i bara Sverige, det viktigaste är därför att lära sig känna igen hur en nattslända ser ut överlag och inte lika viktigt att lära sig de enskilda arterna.