fredag 16 maj 2014

Nybörjarserie #8 (Linor och taperingar)



Nu ska vi på ett enkelt sätt försöka förklara vad som kan skilja olika linor från varandra.

Linan är en mycket viktig del i flugfisket, har man en lina som inte passar spöt så får man inte ut all kraft och känsla.

1. Det finns främst tre grupper som man brukar dela upp linorna i:
- Flytlina (Linan flyter)
- Sjunklina (Linan sjunker)
- Itermediate ( Yttersta delen sjunker och resten flyter eller så sjunker hela linan sakta)

2. Oavsett vilken typ av lina det är så har de olika typer av "taperingar".
Man brukar dela upp linorna i DT(double taper) och WF(weight forward) linor vilket är två sorters olika taperings grupper skulle man kunna säga. DT-linan har en tapering där linan smalnar av på samma sätt i ändarna och är där emellan jämntjock. Detta är ursprungs taperingen och passar perfekt till korta och medellånga precisions kast.

I WF- linan koncentreras vikten till linans klump som är placerad långt fram på fluglinan för att ge ett bra skjut och delikata precitioner på även lite längre avstånd. Klumpen brukar variera mellan 8-20 m och ju kortare klump ju snabbare laddas spöt med lite lina i luften,
Nackdelen blir då att kasten inte kan göras precis lika långa om med en klump på ca 15m som är relativt alround.Det senste på marknaden är en kombination av DT och WF lina som till en början med lite lina utanför spötoppen fungerar som en DT men som senare med mer lina utanför spötoppen fungerar som en WF lina. 

3. Olika linor och olika lintillverkare använder sig ofta av olika coatingar på linan. Coatingen är själva ytskiktet på linan, det är oftast i linans coating som linans flyt eller sjunk egenskaper bestäms. Coatingen består oftast av PVC eller uretan, för att skapa en lina som flyter tillför man luftbubblor i linans coating och tungsten om man vill få den att sjunka. De har även nyligen börjat bygga in material mellan linans kärna och coating för att få linan att flyta högre än tidigare. Denna tekniken används bland annat av Rio Products. För att minska friktionen mot spöringarna bygger tillverkarna in mönster i coatingen och skapar på så sätt en glatt och nötnings tålig yta

4. Linans kärna består oftast av spunnen nylon, nylonet kan göras olika stumt för att skapa olika egenskaper i linan.

Vi väljer att inte gå in på linans olika klassningar och hur det går till, då det råder väldigt delade meningar om vad det är som gäller här. Det skiljer sig även från tillverkare till tillverkare.
En rekommendation från oss är att antingen testa olika linor till just ditt spö tills att du hittar en som passar dig. Ett annat säkert kort är annars att köpa lina från samma tillverkare som ditt spö. Har du exempelvis ett Guidelinespö så välj någon av Guidelines linor då linornas klass överensstämmer med spönas.