onsdag 26 mars 2014

Nybörjarserie #1

Nu vill vi ge alla en chans att lära sig hur flugfisket går till och vad som behövs för att utföra denna underbara sport/hobby/livsstil. Vi kan nästan garantera dig att, om du är det minsta lilla intresserad av fiske så kommer du bara älska flugfisket mer än något annat. Vi kommer så utförligt vi kan gå igenom allt från vilken utrustning som behövs till hur allt ska användas, vi kommer så småningom även gå igenom insekternas livscykler med de olika stadierna och dess beteenden.

Vi ska nu i den första delen metodiskt gå igenom den grundläggande utrustningen som krävs för att kunna påbörja kastträningen eller rent av påbörja fisket direkt.

Utrustningen består av: Flugspö, flugrulle, fluglina, backinglina, taperad tafs, tafs spets och fluga.



Flugspö: Flugspöets huvuduppgift är att transportera ut fluglinan med tafs och fluga ut i vattnet. Flugspöet finns i många olika klasser(styvhet) från klass 000 som är de absolut mjukaste till

klass 11 som är bland de styvaste. Man mäter även spöna i längdenheten ”fot”, spöna kan vara allt mellan 6-16fot och finnas i både enhands och tvåhansflugspö. Enhands spöna är de vanligaste och kan användas till i stort sätt allt fiske medans tvåhandsspöna oftast används till fisket efter Lax.

Flugrulle: Flugrullens huvuduppgift är att förvara och hålla fluglinan. Den amvänds även till att drilla och trötta ut fisken, med hjälp av rullens inbyggda broms blir det tyngre för fisken att simma iväg med flugan, den hjälper dig även att lätt hålla kontakten med fisken på ett smidigt sätt under drillningen. Även rullarna finns i olika storlekar det vanligaste är att man köper samma storlek på rullen som klassen på spöet, ofta täcker en flugrulle 2-3 klassers flugspö.

Fluglina: Fluglinans uppgift är att transportera ut tafsen med flugan. Det finns många olika fluglinor. Flytande, intermediat och sjunklina! Kort klump, lång klump, dubbel taperad och skjut klump. Det är en hel djungel av olika taperingar och linor. Det lättaste är att först bestämma sig för vad man i huvudsak ska fiska efter, sedan vilken klass på spöet man behöver(Detta kommer vi att ta upp mer i "Del 2") och där efter vilken lina man vill ha. Man bör prova lite olika linor för att själv bilda sig en uppfattning om vad man tycker om och gillar. Det finns precis som i spö också olika klasser på linorna då de väger olika mycket. I nio fall av tio så rekommenderar man att ha samma klass på linan som på spöet men det bästa är att testa vilken linklass som funkar bäst, det kan skilja sig mycket mellan de olika märkena i branschen.

Backinglina: Backinglinan har endast som uppgift att förlänga fluglinan vid drillning av fisk, den är tunn men mycket, mycket stark. När fisken rusar ut med hela fluglinan så kommer direkt backinglinan att följa med så att du fortfarande har kontakt med fisken. Fluglinan brukar vara runt 30m lång och backingen mellan 50-100yds (45-90meter). Backinglinan är den som spolas på rullen först och sedan fluglinan.(Det gula du ser på rullen är backingen)

Taperadtafs: Den taperade tafsen knyts på fluglinan och brukar vara antingen 9, 12 eller 15 fot lång. Den har en tjockare ände som knyts i fluglinan och en tunnare spets som flugan kan knytas i. Det finns färdigtaperade tafsar att köpa men man kan även skarva ihop olika tafsdimensioner till en tapering. Den taperade tafsen gör att kraften från fluglinan lättare når ända ut till tafsspetsen så att tafsen lättare rullar ut fint över vattenytan.

Tafsspets: Tafsspetsen brukar man knyta på (ca 0,5-1m) den taperade tafsens tunna spets. Tafsspetsen är den som man sedan knyter flugan i och som byts ut efter hand som den kortas ner av alla flugbyte. Detta är egentligen bara för att man ska slippa köpa nya taperade tafsar hela tiden.

Fluga:
Flugan är ju den vi försöker locka fisken till att ta med. (Istället för ett vanligt drag)

De kommande veckorna, kommer här fler tips till er som vill börja med flugfisket--->