fredag 1 februari 2013

Veckans tips

Vecka 5

Vi är nu inne i februari månad och vecka 5. Vi kommer från och med nu publicera ett tips i veckan varje fredag. Det kommer att variera från korta små tips till lite längre utläggningar, om allt från flugbindnings tips till vad man ska tänka på när man fiskar.

Veckans tips denna vecka kommer att handla om hur du bäst närmar dig en fisk du ser i vattnet.




Vi alla har säkert någon gång klampat ner till en å eller direkt ställt oss nära kanten på en damm och börjat kasta! Detta är något av det sämsta man kan göra då fisken oftast är väldigt lättskrämd, speciellt en vild Bäcköring men också alla andra arter. Fisken känner lätt av minsta lilla vibration i marken, börja därför alltid med att smyga dig närmare vattnet och lägg ett par kast in till kanten. Detta gäller i alla vatten även vid fiske på kusten då fisken ofta står nära land där maten ofta finns inne bland tången.När du fiskat av kanten så kan du försiktigt smyga dig ner till vattnet och fiska av vattnet på ett metodiskt sätt...


Hur ska du nu göra när du ser en fisk som vakar eller en fisk som står i strömmen och äter?
För att minska risken att du skrämmer fisken så tänk ut en plan på hur du ska närma dig och i vilken position du måste befinna dig i för att lyckas presentera flugan med en bra drift in över/mot fisken.
Vi kan garantera dig att ju tystare och lugnare du finner en bra position ju större chans är det att fisken inte blivit störd och tar din fluga.
Håll gärna låg profil vid vattnet och ha koll på var du trampar så att du inte knäcker massa torra grenar som kan skrämma fisken. Är det en solig dag så tänk även på så att inte din skugga skrämmer fisken.


Lägg kastet en bit uppströms fisken och om du befinner dig i en damm så placera flugan precis där vaket skedde eller precis framför fisken du ser.
Var försiktigt och lyft inte fluglinan förtidigt och lyft den sakta för att påbörja ett nytt kast utan massa plask i vattnet.
Skulle det vara så att fisken inte tar men fortsätter att vaka så är det mest troliga att du har fel fluga eller att presentationen är för dåliga, ett vanligt problem är att flugan "draggar"(rör sig med en onaturlig rörelse som inte följer strömmarna i vattnet). Är det inte presentationen där är fel på så är det troligen fel fluga, då är det bara att börja prova sig fram och testa olika flugor tills det att du hittar rätt. Eller för den mer erfarne så kan man se om man ser någon kläckning, alternativt gå en bit uppströms fisken och sänka ner ett litet insektsnät i vattnet och se vad du fångar för drifftande insekter, för att sedan leta upp en liknande fluga i asken. Samma sak gäller när du ser en fisk som står och äter i strömmen.
Skulle fisken istället sluta vaka så är det troligen för att den blivit skrämd av något eller att där inte är några insekter kvar på ytan. Då gör du bäst i att gå vidare och leta efter en ny vakande fisk. Alternativt återkomma en stund senare till samma fiskeplats då den fått vila ett tag.
Förhoppningsvis har du blivit påmind om hur viktigt det är att inte skrämma fisken. Ju lugnare du är desto bättre kommer fisket att gå.

Sammanfattning:
1: Smyg fram till vattnet och fiska av kanten.
2: Ta det lugnt och hitta en bra position.
3: Se var du trampar och ha koll på din egen skugga.
4: Slutar fisken vaka låt den vila och återkom istället vid ett senare tillfälle så ökar chansen att du lyckas kroka fisken.
5. I stort sätt samma regler gäller på en vakande fisk som på en fisk som står i strömmen eller dammen.