fredag 8 februari 2013

Veckans tips

Vecka 6


Tänk dig att du kommer ner till din hemma å, eller varför inte ett helt nytt ställe som du aldrig tidigare varit på. Du smyger runt lite längs ån och letar vak. Men du hittar inga. Du ser dock att där står en hel del fina öringar och äter i strömmen. Men inte något torrt. Utan små konstiga larver som åker med strömmen. Dessa kallas för nymfer. Nymfer är stadiet av en insekt innan den flyger. Den är alltså en slags larv som lever på botten av antingen en å eller en sjö. Att imitera en nymf kan både vara mycket enkelt men det kan också vara näst intill omöjligt. Det är när fisken är extremt selektiv som de är så svåra att lura. I denna veckans tips ska vi försöka förklara hur man gör när fisken inte står och vakar konstant eller i vissa fall inte vakar alls, utan bara står nere i strömmen och plockar nymfer.


Det är i i slutet av maj och du kommer ner till en å som du varit vid flera gånger tidigare. Du smyger en liten runda runt ån men hittar inga vak. Precis när du ska vända tillbaka mot din utrustning ser du en fin öring som står och äter i strömmen.

Vad ska du göra?

Det vi hade gjort i en sådan situation är ganska självklar. Smyg tillbaka till dina saker. För den något mer avancerade, ta ditt insektsnät och smyg en bra bit uppströms förbi fisken. Sätt ner det och rör runt försiktigt med foten. Efter ett litet tag kan du ta upp nätet och förhoppningsvis är där några olika nymfer. Släpp sedan i nymferna igen och gå försiktigt tillbaka och öppna din flugask. Leta sedan upp någon nymf som liknar och du tror fisken kan tänka sig ta.

Smyg sedan ner till platsen där du såg fisken stod och åt. Kolla så den är kvar och fortfarande äter. När du gjort det, smyger du en bit nedströms till. Mellan 7-15 meter, beroende på hur klart det är i vattnet.

När du ska lägga ut flugan för en första drift är det viktigt att du är fokuserad och beredd om den skulle ta flugan. En annan sak som är viktig är tafsen. Ju klarare vatten desto tunnare tafs krävs. Vi brukar använda tafstjocklekar som är allt mellan 0,12 - 0,18. När du ska lägga ut flugan lägger du den cirka en halvmeter till en meter framför fisken beroende på hur djup ån är och hur stark strömmen är. Ifall den skulle ha flyttat sig så har den fortfarande möjlighet att se flugan. Om inte fisken tar flugan efter några drifter rekommenderar vi att du tar upp din flugask igen och väljer ut en ny fluga. Öringen kan som sagt vara väldigt selektiv, så anledningen till att fisken inte tar kan vara så enkelt som tjockleken på flugan eller att den behöver en lite annan färgnyans.

Placera sedan ut flugan på nytt. Tar inte fisken då har den antagligen blivit skrämd. Och om den tar, så vet du ju att du gjort rätt och då känner man sig alltid lika nöjd.

Sammanfattning:

-Var så tyst så möjligt och håll låg profil.

-Ta reda på vad fisken äter för slags nymfer innan du börja fiska på den.

-Lägg inte flugan precis ovan för den utan cirka en meter framför fisken.