fredag 15 februari 2013

Veckans tips

Vecka 7

Det finns många olika sätt att fästa/knyta på tafsen på fluglinan här nedan kommer vi att ta upp några exempel och även avsluta med min personliga favorit.
Här har vi en väldigt enkel och simpel lösning med en slags "nätstrumpa" med  en ögla att fästa tafsen i  . Detta sker genom att man trär igenom den ena öglan genom den andre som på bilden.

På en del av de nya linorna så finns det redan en färdig ögla så att man slipper "strumpan".

Den andra varianten är att helt enkelt använda sig av en vanlig nålknut för att knyta på tafsen på fluglinan, kolla länken för en väldigt bra animerad beskrivning på hur man gör en nålknut.

http://www.youtube.com/watch?v=wdw1VPur1vk

Här kommer min egen personliga favorit (hoppas bilderna är tillräckligt tydliga för att förstå)



Börja med att stick in en symaskinsnål  in i linan (ca 5-8mm) stick där efter ut nålen så pass så att du kan trä igenom tafsen i nålögat.


Trä in tafsen en bit i ögat och dra sedan ut nålen med tafsen från linan som på bilden.

Dra sedan igenom tafsen så att ca 1dm av den tjocka taperingen på tafsen blir kvar att använda till att fästa tafsen med.

I detta steget så kan man antingen som jag gör här slå en vanlig knut och dra till, detta blir enligt mig den absolut snyggaste och minsta knuten. Det andra alternativet är att göra en nålknut istället båda funkar lika bra men enkel knuten blir absolut mindre och smidigare.

Klipp av den överblivna tafsänden och lägg på en droppe "UV Knot Sens" på knuten