lördag 5 juli 2014

Slovenien- Fiskedag 1 4/7

Så var dagen vi väntat på i månader äntligen här… Guide för dagen hette Blaz Mocnik som har fiskat i de här vattnen i ca 25 års tid och kan allt man behöver kunna om fisket här i detta området. Vi blev inte hämtade för än vid 9:00 så redan när fisket påbörjades var det riktigt varmt och under hela dagen låg temperaturen runt 30 grader vilket är väldigt krävande när man ska gå längs med vatten på stenig terräng.
Vi såg fisk överallt kändes det som, men trots det gick det inte vägen, (och nä inte ens när guiden testade på vissa platser blev det någon fisk). Fram till lunch tillbringades all tid vid Idrija utan att lyckats fånga en enda fisk, några kontakter och efterföljare hade vi men efter att fått i oss lite fika och dricka bar det vidare.

På en del ställen blev vi bara visade var vi kunde fiska de kommande dagarna medan på andra gick vi av för att tillbringa en stund vid vattnet. Den absolut finaste och coolaste ån hitintills är Trebuscica som är den minsta av alla de kända vattnen, här är vattnet så klart att man ibland inte ens ser att där är något vatten. Här kan man gå i evigheter och bara leta fisk och smyga fram längs kanterna, ofta får man endast en chans på den fisken man ser, det går inte att göra ett misslyckat kast för då är fisken skrämd och man får traska vidare. Denna å kommer vi definitivt besöka en tidig morgon längre fram för att få uppleva ett spännande fiske på vild regnbåge, öring och harr.

Dagen flöt på och frustrationen växte med utebliven fångst och stekande sol. Inte för ens fram mot kvällen började det hända grejor när vi istället tagit oss till "Baca". Där dröjde det inte länge för ens Oscar stod med böjt spö i strömmen efter att ha bytt till en traditionell olive haröra. Det var ingen jätte båge men den första fisken i Slovenien var landad och lyckan var total. Två kast där efter slår det till igen, den här gången försvinner både fluglina och ett par meter backing rakt ut innan vi ens hinner reagera. Lika snabbt som den stack iväg lika snabbt var den borta igen, troligen var detta en riktigt fin fisk och inte helt omöjligt att det var en Marmorata enligt guiden, då Regnbågarna brukar hoppa vilket denna inte gjorde. En stund där efter fick även Robin landa sin första Slovenien båge och dagen var räddad för oss båda.

Innan det var dags för att avsluta dagens fiske stannade vi till vid ån Tolminka för att kanske få landa någon fisk till. Nu var man helt avslappnad och fisket kändes roligare än någonsin. Här stod bågarna uppradade och simmade runt i cirklar i ett lite större bakvatten, det skulle visa sig att även dessa bågarn var sugna på våra små nymfer men så småningom syntes lite sporadiska vak lite här och där. Efter att Oscar tagit två till på nymf så bytte Robin fluga efter fluga för att hitta rätt och ta resans första på torrt som efter en del nötande äntligen lyckades. Det var en fantastiskt fin båge i lite större storlek sett till de tidigare bågarna under kvällen. Precis innan sakerna lastades in i bilen för att åka hem till Blaz för lite middag plockar Oscar också en på torrt.

Vi båda hade väntat oss ett restaurang besök på kvällen men det visade sig att middagen var hemma hos vår guide Blaz, vilket i efterhand var väl så bra med en god trerätters middag som var lagad av familjens egna tillgångar och så även drickat. Som avnjöts på deras uteplats som var täckt av ett stort slingrande kiviträd.






Första Slovenienfisken!


Blaz håvar Oscars första fisk.