söndag 21 september 2014

Höstfisket efter gädda är igång! + rapport från Harasjömålas flugström


Nu är höstmånaderna komna och det innebär naturligtvis att gäddfisket uppe i Blekingeskärgård drar igång. Det var redan i fredags som jag, min far och Björn anlände till vårt boende. Vi lastade av de största grejerna och körde sedan ner för att lägga några kast på kvällen.

 Näst intill vindstilla och kristallklart vatten kändes det ganska ohett. Det skulle dock visa sig vara en relativt fel bedömning. Jag vadade ut med flugstång bland tångbältena medan Björn och pappa ställde sig på större stenar med jerkspöna redo. Redan på andra kastet var där en plog efter min fluga och ytterligare några kast senare hade jag krokat, drillat och releasat resans första fisk. En snipa i vackra höstfärger. Fisket fortsatte och vi plockade fisk med korta mellanrum. De flesta fiskar var dock skygga och stannade framför fötterna innan de sakta gled tillbaka ner i tången. Mörkret tog sakta över och vi återvände till boendet.


Fisket på lördagen påbörjades vid 10.00-tiden. Vädret var så dåligt som det kunde bli. Solen sken och en vind på 1-2m/s. Dessutom kristallklart vatten. Vi hade med andra ord låga förväntningar på att fisket skulle vara något vidare. Vi började hur som helst fiska och det visade sig inte vara så katastrof som vi trott. Tvärt om!

Vi landade inte så overkligt mycket fisk men stundtals hade vi efterföljare på var eller vartannat kast! Och så höll det på. Där var ingen vidare storlek på fisken, princip bara snipor kom upp. Björn landade någon lite större men inget att hänga i julgranen.
Vi testade ett antal olika ställen och med ungefär samma resultat överallt. Oerhört skygga men de fanns där. Där kom även en söndag men det fortsatte på samma vis. Det var en härlig helg och det var bara början till höstens gäddfiske!



















Även Robin var iväg på sitt håll och fiskade Regnbåge i Harasjömålas flugström som de hade abonnerat och precis som vanligt så hade de väldigt bra fiske.

Kvalitén på fisken brukar vara relativt dålig, men i år var den aningen bättre och de allra flesta fiskarna bjöd upp till en riktigt bra kamp. Det är inte ofta som man tappar fisk på sådana ställen, men i år överraskades Robin ett par gånger då fisken först rusar ut med hela fluglinan, för att sedan tvärt ändra riktning och simma rakt tillbaka igen. Det är i detta läget helt omöjligt att hinna med att hålla sträckt lina och utgången blev ibland inte alltid som önskat. Förövrigt så var det fina vädret betydligt gynnsammare för dem och de hade ett riktigt bra fiske. Det gick både att sightfiska eller om man så ville fiska av strömmarna  på djupet där bågarna stod och tryckte.

Robin landade runt 8-9 bågar under dagen och i stort sätt alla höll en bra storlek. Majoriteten av dagens fiskar vägde mellan 3,6-4kg  vilket få ses som ett plus jämfört med tidigare år.