torsdag 14 mars 2013

Veckans tips

Vecka 11

Oscar med en härlig öring tagen på fjädermygg.
Denna fisk är dock en vild fisk och är
alltså inte tagen i en P&T sjö!

När värmen börjar stiga på våren och de små gröna knopparna börjar visa sig, likadant när den sjunker på sensommaren och löven sakta börjar gå över till den allt mer rödaktiga tonen, då ställs vi flugfiskare inför nya utmaningar. Många säger och tycker att regnbågsfisket på hösten och på våren är den bästa tiden. Så är det kanske, i de regnbågsdammar/sjöar där fiskaren tar fisk på stora färgglada flugor, de tar då av ren reaktion. Men det finns också regnbågsdammar där fisken gått en längre period och har hunnit anpassa sig till en naturlig miljö. Med en bra fiskemetod och ett bra flugval kan du locka fisken till hugg. I denna vecka ska vi fördjupa oss lite mer i fjädermyggsfiske, mestadels under eller i vattenytan.

 Fjädermyggen kläcker under hela fiskesäsongen. Från islossningen och ända fram till isen lägger sig igen. Det finns till och med arter som kläcker hela året, alltså även när det är is. Anledningen är att de har en vätska i kroppen som heter glykol. Glykol är en sorts alkohol som då alltså klarar även minusgrader.

Den största anledningen till varför just fjädermygg är så populärt hos regnbågen är helt enkelt för att:
- Både på vår och höst är de nästan ensamma om att kläcka.
- Det är få nymf arter som är ¨aktiva¨ året om.
Det finns såklart fler djur än fiskar som tycker om fjädermyggen. Det finns många vattendjur som till exempel grodan som gärna smaskar i sig lite då och då.

Så hur fiskar man nu med fjädermyggs imitationer? Både på och under vattenytan.

Ett första tips i fjädermyggsfiske är att både variera flugstorlek och hemtagning. Vid vissa tillfällen kan det vara effektivt att fiska med en flugstorlek mellan 14-18. Vanligtvis är det så, men i vissa fall kan man gå upp till storlek 12.

En annan viktig sak är hemtagningen. De lite kallare dagarna på våren och hösten står regnbågarna oftast lite djupare än när solen värmer på vattnet och temperaturen stiger. Då kan det vara bra att låta flugan sjunka. Du kan lägga ut flugan och vänta i någon minut, utan problem. Det avgör man själv vid vilket läge man är i. När du sedan ska ta hem flugan är det viktigt att tänka på själva hemtagningen. Det kan du variera från små långsamma handtvistar till lite längre hemtagningar. Läs mer om det i Veckans tips v10. Vi börjar närma oss vårt slut i detta inlägg. Om ni vill lära er att binda en fjädermyggstorrfluga så finns den på kategorin torrflugor, och för er som även vill lära er att binda en mycket enkel fjädermyggsnymf/puppa så hänvisar jag er med fördel till kategorin nymfer. Flugorna heter F-fly och Fjädermyggpuppa.
Länkar till bindbeskrivningarna:


Sammanfattning:
- Fjädermyggsfisket är ett större område än vad många tror.
- Allmän fakta om Fjädermygg.
- Variera hemtagning, storlek & djup när du fiskar.


Fjädermyggsimitationer kan bindas både vått och torrt!