fredag 22 mars 2013

Veckans tips

Vecka 12

Denna veckan kommer vi att ta upp några saker man bör kolla när man anländer till ett nytt vatten där man inte har en aning om vad man ska fiska med. Situationen dyker ofta upp när man står där, med vattnet framför sig och man har inte en aning om hur livet i vattnet ser ut. Hur är insektslivet? Hur är fiskbeståndet? När kläcker vad och vad brukar fisken äta?

Många av dessa frågor är oftast väldigt svåra att svara på och kräver ofta en långerfarenhet vid just det vattnet, för att ha "full koll" på vad som funkar best. Några saker man alltid borde göra när man kommer till ett nytt vatten är att kolla av sträckan/platsen eventuella ståndplatser, lyfta på stenar och leta efter liv i och runtom vattnet. 
Här kommer en liten check lista som kan var bra att kolla av när du kommer till ett nytt vatten:
1.Vilken årstid är det? och hur borde insektslivet vara?

2. Gå en runda så att du får dig en bild av hur det ser ut, kanske ser du även något vak under tiden du utforskar stället.

3. Lyft på stenar och rota lite på bottnen och se om du hittar något som fisken möjligtvis brukar äta. 

4. Om du har så kan du använda dig utav ett insektsnät för att se om du kan fånga några fridrifftande nymfer i strömmen.

5. Använd din fantasi, prova dig fram och leta hela tiden efter tecken som kan hjälpa dig, mot ett mer framgångsrikt fiske

Med dessa fem punkterna så kommer du få bättre koll på vattnet och det kommer också leda till ett betydligt bättre fiske. Du kommer efter ett tag uppskatta dessa stunderna då du utforskar och studerar livet i områden, det kommer att bli som en avkoppling från fisket och du kommer lära dig massor. Ju oftare du utsätts för en ny situation ju snabbare kommer du lära dig att läsa av den. Det fungerar precis som allt annat i livet nu oftare du gör det ju bättre blir du. Göm inte heller bort att kolla efter grenar som hänger ut över vattnet och skapar skydd för fisken ofta trillar där även ner insekter från trädet på just dessa platserna som fisken efter ett tag gärna plockar. 

Detta är något som många glömmer bort eller helt struntar i, men som kan bli en väldigt bra och viktig egenskap att behärska för att lyckas med sitt fiske var man än befinner sig.